(^___^)

(^___^)
Rabu, 5 Jun 2013

Uruskan hati mu :)

Bismillah dan Assalamualaikum :) Sesi menjawab soalan dr sahabat usrah yg disayangi :)

Soalan : 
Macam mn nk tahu, yg situation kita tgh lalu tu, sama ada petunjuk atau ujian dr Allah?

Lanjutan soalan :
Baru-baru ni, ex kita datang balik, just to tanya khabar. Tp kita jadi tak tentu arah sampai kita ajak keluar. Dia dh ada gf. Kita macam frust. Tp, ms keluar, for the first time dia imamkan kita. Kitorg jemaah solat maghrib. Kita cakap kat dia, pls come back to me, tp dia cakap, not now sbb dia tgh ada gf. Kita jd frust, kita still berharap. And kita skrg buat "effort" thru Allah je. Boleh tak bagi pendapat ?

Soalan ni aku dpt by sms , tp, jenuh nk jawab panjang-panjang dlm sms, jadi jawab dlm blog shj. Ok, straight to the business, here's my opinion.

Allah ciptakan setiap manusia ada perasaan untuk mencintai dan dicintai. Mempunyai perasaan mencintai tu tak salah, itu fitrah manusia. tp, cara kita mengendalikan perasaan cinta itulah yg kena dititikberatkan. Hidup ini bukan sekadar mahu memenuhi fitrah menjadi seorang yg ingin dicintai sahaja, kita haruslah menjadi orang yang mencintai dahulu? Keliru dengan statement aku? 

Ok, mcm ni, sebelum kita ingin dicintai manusia, pertamanya, kita harus belajar untuk mencintai Allah. Untuk apa? Sbb, apabila kekuatan cinta kpd Allah telah mantap , maka, secara automatik, setiap perkara yg kita cuba lakukan, ttp menemui jalan buntu. akan menjadikn kita lebih tenang. Ya, mmg kita akan sedih utk beberapa ketika, tetapi. bila mana cinta Allah dah penuh pd jiwa kita, maka, dugaan dan rintangan boleh diatasi dgn baik. 

Ketahuilah bahawa rasa cinta dalam hati kita kepada Allah dan Rasulnya itu adalah nikmat yang agung, namun lebih agung darinya ialah apabila Allah menyintai kita. Agar Allah menyintai kita, marilah kita memdengar apa kata Allah;

“Tidak ada amalan yang dilakukan hambaKu untuk ia mendekatkan dirinya kepada yang paling aku sukai melebihi dari amalan-amalan yang aku fardhukan ke atasnya. Kemudian jika hambaKu terus menerus mendekatkan dirinya kepadaKu dengan amalan/amalan sunat Aku akan mengasihinya. Apabila aku kasih kepadanya, akulah pendengarannya yang ia mendengar dengannya, matanya yang ia melihat dengannya, tangannya yang ia memegang dengannya dan kakinya yang ia berjalan dengannya. Bila ia meminta dariKu, pasti Aku beri kepadanya. Bila ia berlindung denganKu, pasti aku lindunginya…”.[3]

Untuk rasa dicintai oleh manusia, letaklah Allah sbg tempat rujukan pertama. Boleh sahaja kita berdoa agar dijodohkan bersama dia, tetapi, lebih baik sekiranya kita berdoa agar diberikan kekuatan dalam menghadapi setiap percaturan Allah. Mereka yang telah menyerahkan cintanya kepada Allah, pasti Allah akan menjaga cinta itu untuk dipinjamkan kepada si dia yang lebih berhak. Perasaan untuk dimiliki oleh org yg kita sayangi adalah perasaan yang normal, itu fitrah, tetapi cara kita mengendalikan perasaan itu yg harus kita titik beratkan.

Muhasabah diri semula, cari titik kekuatan kita. Pada pengakhiran cerita hayat kita, kita hanyalah punya Allah. Hanya kita dan Allah, yang mendatangkan kekuatan untuk terus bangun adalah diri kita sendiri, bukan dari manusia. Manusia sekadar perantara untuk diberikan kekuatan. Kita perlu merujuk kepada Allah untuk meminta sesuatu perkara. Sekiranya perkara itu baik utk agama kita, maka, mintalah ! dan sekiranya memberikan kemudharatan kepada agama kita, maka berdoalah agar diberikan kekuatan untuk redho dengan ketentuan Allah .

Manusia yang jiwanya sudah penuh dengan kecintaan kepada Allah, pasti dia tidak lelah dengan kecintaan luar. Boleh sahaja kita mengharapkan untuk terus dicintai oleh dia, tetapi raih cinta Allah terlebih dahulu, dan pasti sepanjang perjalanan, mujahadah akan terus diuji dan diuji. Syurga itu untuk mereka yg bersabar dengan setiap ujianNya ;

Surah Al-Ankabut, Ayat 2 & 3
Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; “Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.

Dalam menempuh mujahadah, pasti akan ada rintangan yang melanda. Perasaan lama berulang kembali, dan secara tak langsung, akan menganggu gugat perjalanan kita. Ya, mgkn dia jodoh kita , mgkn juga tidak. Sebab itu, dlm menguruskan perkara ini, pertamanya, kita minta utk diberikan kekuatan lebih byk berbanding utk dijodohkan bersamanya. Adapun, minta untuk dijodohkan bersamanya adalah dibenarkan, namun, meminta kekuatan agar terus istiqomah pd jalan Allah itu adalah lebih baik. Mereka yang telah menyerahkan cintaNya kepada Allah, kita fikir Allah akan melepaskan begitu shj? . Sudah tentu tidak! Allah sangat cintakan hambaNya yg byk berdoa kepadaNya, dan tidak pernah lelah dr terus merayu kepadaNya.

Uruskan hati mu sahabat :) Uruskan hati mu agar mencintai sesuatu kerana Allah, agar apa pun yg berlaku pd kemudian hari, kita akan tetap teguh pd jalan yg kita telah pilih. Dan sesungguhya ujian akan menjadikan kita lebih kuat dalam menjadi hamba Nya yg soleh/solehah. Bajailah cinta mu dengan Allah terlebih dahulu, resapkan pada sanubari, bila kau sudah taburkan baja yg baik pd hati mu, percayalah, Allah telah sediakan yg terbaik untuk mu. Perbanyakkan zikir cinta kepada Allah ketika kenangan lalu menggamit kembali, ingatlah ketika perasaan kau jatuh dan ingin bangkit dahulu, hingga kau menemukan cinta Allah. Bahagia bukan? Begitulah Allah ingin kau istiqomah pd jalan yg kau pilih.

Dan , buat si dia yang kau nantikan, berdoalah selalu :)  jika mahu senang berurusan dengan manusia, uruskan dahulu urusan mu dengan Allah . Maka, selebihnya pasti Allah akan uruskan dengan sebaiknya .


'Kalau engkau dicintai orang dan mencintai, senangkanlah hatimu. Tandanya hidupmu telah berharga, tandanya engkau telah didaftar anak bumi yang terpilih. Tuhan telah memperlihatkan belas Kasih-Nya kepadamu lantaran pergaduhan hati sesama makhluk. Dan jiwa di seberang masyrik dan maghrib telah terkungkung di bawah satu perasaan di dalam lindungan Tuhan. Di sanalah waktunya engkau mengetahui rahsia perjalanan matahari di dalam falak, ketika fajarnya dan terbenamnya, tandanya Tuhan telah membisikkan ke telingamu nyanyian alam ini. Lantaran yang demikian, dua jiwa berenang di langit khayal, di waktu orang lain terbenam, keduanya berdiam di dalam kesukaan dan ketenteraman, bersenda gurau di waktu bersungguh-sungguh.

Dan jika engkau mencintai tetapi cintamu tak terbalas, senangkan jugalah hatimu. Kerana sesungguhnya orang yang mengusir akan jatuh kasihan dan ingin kembali kepada orang yang diusirnya itu setelah dia jatuh dari matanya: dia akan cinta , cinta yang lebih tinggi darjatnya daripada cinta lantaran hawa. Terpencil jauh membawa keuntungan insaf, kebencian meruncingkan cita-cita dan membersihkan perbuatan. Dengan sebab itu, engkau akan beroleh juga kelak tempat merupakan cinta itu, kalau tak ada pada insan, ada pada yang lebih kekal daripada insan. Bersedialah menerima dan menyuburkan cinta, walau bagaimana besarnya tanggunganmu, kerana cinta memberi dan menerima, cinta itu gelisah tetapi membawa tenteram. Cinta mesti lalu di hadapanmu, sayang engkau tak tahu bila lalunya. 

Hendaklah engkau menjadi orang yang besar, yang sanggup memikul cinta yang besar. Kalau tak begitu, engkau akan beroleh cinta yang rendah dan murah, engkau menjadi pencium bumi, engkau akan jatuh ke bawah, tak jadi naik ke dalam benteng yang kuat dan teguh, benteng yang gagah perkasa yang sukar ditempuh oleh manusia biasa. Kerana tugu cita-cita hidup itu berdiri di seberang kekuasaan dan kemelaratan yang diletakkan oleh kerinduan itu sendiri.'

Cinta yang sejati adalah cinta di antara dua hamba Allah yang dipaterikan oleh cinta kepada Allah. Janganlah kita berkhayal kerana iblis suka meracuni jiwa yang lalai.

Hamka ( Tenggelamnya Kapal Van Der Wicjk)0 ulasan:

 
;