(^___^)

(^___^)
Khamis, 27 September 2012 0 ulasan

Jalan mana?

Manusia takkan pernah lepas dengan setiap liku-liku yang dilaluinya. Kekuatan akan lahir bila kita ditekan dengan pelbagai kecelaruan. Ya, kekuatan yang bagaimana kau ingin kan dalam menempuhi jalan hidup mu?. Ada manusia berpura-pura kuat tanpa sujud kepada Allah. Mungkin dia fikir dia boleh hidup menjalani ujian tanpa restu dan redho daripada Allah, lantas, sanggup lakukan apa sahaja utk memastikan kekuatan itu hadir tanpa memikirkan risikonya.

Jangan takut untuk memilih jalan yang akan menyelamatkan diri kita dari bahaya . Pilihlah jalan yang mulanya bahaya, namun, apabila kita sudah melaluinya, pasti kita akan bahagia walaupun diuji dengan duri-duri tajam. Pilihlah jalan yang akan mendekatkan mu kepada Allah :) Iman itu akan sentiasa diuji, kerana Allah ingin melihat sejauh mana engkau dapat bertahan dengan ketaatan mu, dan Allah ingin memberikan kita lebih kekuatan dan mengisi rongga-rongga yang akan dibolosi rasukan syaian yang durjana. Maka, Allah telah memberikan ujian itu sebagai satu hadiah spy kita lebih mensyukuri dan berhati-hati dengan setiap tingkah laku. Indah bukan ? 

Dan sentiasa percaya bahawa apa pun liku-liku yang telah, sedang dan bakal hadapi hanyalah bersifat sementara. Kebahagiaan akan datang menghampiri tatkala kau sedang membina kekuatan hati. Jalan kebaikan memang penuh dengan kepayahan, namun, bertabahlah dalam menghadapinya, dan jangan sesekali kau berputus asa dengan rahmatNya :) Hidup akan benar-benar memberikan pengertian kepada kita, jika kita menyelami risikonya. Ini adalah hidup mu, pilihan sentiasa di tangan mu ! Maka, harus pilih jalan mana yang kau ingin jalani. 


Khamis, 20 September 2012 0 ulasan

Terima kasih Allah :')


terima kasih Allah atas rasa cinta ini :)
Sesungguhnya, tidak akan rugi walau sebiji sawi jika meninggalkan sesuatu kerana Allah :)
0 ulasan

Jangan kalah :)

Bismillahirahmanirahim

Alhamdulilah :) Dah lama tak update. Kekangan tuntutan kerja sebagai seorang pelajar tahun akhir agak membataskan ruang masa . Belajar adalah keutamaan pertama . Alhamdulilah, selesai sudah perbentangan viva kajian tindakan. Rasa beban di bahu dah ringan sedikit berbanding sebelum ni. Kehidupan sebagai seorang pelajar takkan berhenti dan terhenti sampai bila-bila.

pembentangan 20 minit, tp rasa macam 20 jam.hee

Pengalaman membentangkan kajian tindakan memang menakutkan sebenarnya. Perasaan gementar menguasai jiwa raga, waktu yang diberikan diperuntukkan dgn sepenuhnya. Alhamdulilah, Allah permudahkan jalan utk fasih lidah untuk berbicara. Allah bg ilham untuk setiap tutur kata yang berhikmah. dan setiap bicara yang lalai itu adalah kerana kedangkalan ilmu dan tuntutan nafsu. 

Kita dapat merefleksi diri bahawa kita harus percaya bahawa kita sedang melalui proses kembara dunia. Allah s.w.t beri kita peluang untuk mengumpul sebanyak amalan sbg bekalan di akhirat kelak. Bagaimana kita mendidik nafsu adalah bergantung sejauh mana kita meletakkan Allah di hati kita. Adakala, dalam merentasi liku hidup tidak dinafikan kita akan tersimpang jauh dr perjalanan kehidupan.  Kita bukan sekuat batu utk melarikan diri dari melakukan kesilapan, adakala kita akan rebah dlm perjuangan. Tapi, kita juga harus percaya , bahawa kejayaan tidak akan datang dgn sekali percubaan.  Kita harus bangkit dan terus bangkit melawan nafsu amarah dgn mendekatkan diri kepada Allah.

Manusia sebenarnya seringkali tertewas dengan nafsu. Nafsu yang menguasai diri akan memandu jiwa dan hati kita ke arah yg salah. Namun, pada mereka yg sering sedar dan bermuhasabah diri akn sentiasa kembali sujud kepada Allah. Jangan malu untuk terus sujud kepada Allah, bahkan selalunya meminta dan memohon keampunan Allah. Buanglah sikap sombong dan riak dalam diri, basuh dan cuci dgn zikrullullah yg tak pernah hilang dan lelah dari bibir kita. Dan , jangan sesekali kita berputus asa untuk meraih cintaNya, maka, sujud kepada Allah dengan penuh rasa kehambaan.  
;