(^___^)

(^___^)
Rabu, 19 Disember 2012 0 ulasan

Istiqomah adalah satu perjuangan yang halal lagi berpahala.

Assalamualaikum w.b.tAku telah ditanya oleh Aida ( rakan seusrah) ttg soalan istiqomah. Aku sebenarnya tak tahu nk jawab macam mana, aku cuba menjawab soalan tersebut dengan cara paling humble. Sebabkan, semua orang sedang berubah dan perubahan takkan ada titik henti sampai kita menghembuskan nafas terakhir. Tambahan pula, aku sendiri dalam proses perubahan. Proses perubahan perlukan kekuatan, bukan kekuatan yg tinggi, ia lebih kepada semangat kita sendiri. 

Perubahan akan berlaku apabila kita mendapat iktibar daripada sesuatu peristiwa yang membuatkan kita berfikir. Perubahan sangat berkait rapat dengan pengorbanan. Perubahan tanpa pengorbanan tidak akan menjadikan kita merasai kemanisan iman. Adalah normal kalau kita berubah dan akan timbul perasaan utk menjadi yg dulu. Sebab apa yg kita alami itu adalah satu bisikan/ godaan syaitan yg bertujuan utk menarik kita kembali ke jalan lama. 

Contoh :

Aku : 
Aku nk berubah , tp , aku takut aku nanti aku akan kembali balik kepada jalan lama.

Syaitan : 
Tok seh la nak berubah. Kau bukannya kuat mana pon, nnt mesti kau kena sindir dengan kawan-kawan kau. Lepas tu, kau dah tak bebas mcm dulu. Asyik kena menjaga itu dan ini. Kau sanggup nak hadapi semua tu?

Iman :
Wait ! Wait ! Allah tidak melihat kepad hasil, Dia melihat kepada usaha. Allah tak buta menilai semua usaha hambaNya. Perubahan tanpa pengorbanan adalah kemenangan sekadar pada nama. Perubahan perlukan pengorbanan la tokey.

Aku tahu, conversation di atas selalu berlaku dlm life kita. Bukan sahaja pd orang yg baru nk berhijrah, even mereka yg sedang berhijrah pon akan selalu diuji dengan dugaan mcm ni. Syaitan takkan berhenti daripada terus menghasut kita utk kembali kepada jalan lama, sebab syaitan laknatullah dah berjanji kepada Allah utk sesatkan anak adam sehingga hari kiamat. Untuk menjadi apa yg kita mahu pada masa hadapan, anda perlu sedar bahawa perubahan itu jangan ditangguh-tangguh. Perubahan kalau ditangguh-tangguh akan membuang masa kita. 

Kenapa kita perlu berubah ? 


Jawapan simple, sebab kita tak tahu tarikh kematian kita. Manusia akan berubah pada hari kesebelas , dan hari kedua belas dia akan meninggal. Manusia akan menangguhkan perubahan utk sebab kita tak rasa kematian semakin hampir. Tetapi, apabila kita berubah menjadi lebih baik, kita akan selalu berwaspada dengan perlakuan kita. Mengingati Allah dan meletakkan Allah yg utama dalam jiwa kita akan menjadikan kita hidup dalam dunia yg sebenar. 

"Yang demikian (siksaan) itu adalah kerana sesungguhnya Allah sekali-kali tidak akan merubah sesuatu nikmat yang telah dianugerahkannya kepada sesuatu kaum , hingga kaum itu merubah apa yang ada pada diri mereka sendiri ,dan sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” 
(QS Al-Anfal : 53)

Sebagai contoh mudah, apabila kita hidup dan merancang kehidupan tanpa berfikir mengenai hal-hal akhirat, akan menjadikan kita hidup dalam angan-angan. Kita terlalu kejar dunia, sampai lupa bahawa dunia adalah satu persinggahan utk kita tanam dan menuai hasil di akhirat kelak. Kita study, kerja dan hidup hny utk life kita. Untuk kejar kesenangan dunia, sampai kita lupa bahawa pekerjaan kita yg sebenar adalah mendapat redho Allah. Akhirnya, kita sebenarnya hidup dalam angan-angan. Bagaikan kita berada dalam satu bola yang dipenuhi dengan dunia kita sahaja tanpa memikirkan dunia yg satu lagi. Dunia yg akan kekal abadi. 

Tetapi, kalau kita merancang dgn meletakkan Allah sbg nombor satu dalam kehidupan kita, akan menjadikan kita lebih berhati-hati dengan perlakuan dan tindakan kita. Kita belajar, bekerja dan hidup kerana Allah , dan menganggap apa yg ada di dunia adalah satu ujian utk kita. Boleh jadi satu nikmat sementara utk kita. Nikmat 1% sahaja, 99% lagi adalah nikmat di akhirat. Tak tergambar dengan kata-kata. Nikmat yg Allah janjikan utk mereka yg benar-benar beriman kepada Allah. Mereka yg percaya bahawa dunia adalah satu persinggahan sementara adalah mereka yg berusaha utk menjadikan apa yg dia lakukan dunia adalah satu amalan dan ibadah. 

“Sesungguhnya orang-orang yang diberikan pengetahuan sebelumnya apabila Al-Qur'an dibacakan kepada mereka, mereka menyungkur atas muka mereka sambil bersujud. Dan mereka berkata : Maha Suci Tuhan kami, sesungguhnya janji Tuhan kami pasti penuhi. Dan mereka menyungkur atas muka mereka sambil menangis dan mereka bertambah khusyu'.”
 (QS Al-Isra’ : 107-109)

Maka, jangan takut untuk berubah, berubahlah walau pun bermula dengan langkah paling kecil. Kerana, langkah yg kecil itulah permulaan kepada langkah yg lebih besar, kan ? . Jangan sesekali kalah kepada hasutna syaitan. Kalau syaitan tak pernah putus asa nk hasut kita ,takkan kita nak putus asa utk dapat kan redho Allah ? No , no , no. Kita adalah raja kepada minda dan hati kita. Kita mengawal minda kita utk setiap apa yg kita lakukan, Kalau kita fikir utk jatuh, minda akn beri signal pd anggota lain utk kalah dengan perjuangan kita.

Perjalanan perubahan akan diduga dengan istiqomah. Istiqomah adalah perjuangan kita utk mendapat redho Allah. Istiqomah perlukan kekuatan utk menghalangi setiap perkara2 jahat merasuk minda kita. tetapi bagaimana kita nk dapatkan kekuatan itu. Sebab itu perlukan al Quran dan mengamalkan Sunnah utk menjadikan kita yakin dengan apa yg kita lakukan. Dampingi al Quran dan ghairah utk mempelajari setiap kata-kata Allah supaya dapat dijadikan sebagai ayat peransang pd jiwa kita. 

Istiqomah akan diuji walaupun anda menjadi seorang ustazah, hafizah atau pun ulama'. Kita akan diuji, namun mereka yg memperlengkapkan jiwa dengan kecintaan kepada Allah akan menempuhi ujian tersebut dengan jiwa yang tenang. Orang-orang beriman yg diuji akan sentiasa percaya bahawa ujian itu dtg drpd Allah utk memotivasikan diri kita agar menjadi hamba yg soleh. 

Allah SWT berfirman, “Setiap manusia ada malaikat-malaikat yang selalu mengikutinya bergiliran, di muka dan di belakangnya, mereka menjaganya atas perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga mereka mengubah keadaan yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki keburukan terhadap sesuatu kaum, maka tak ada yang dapat menolaknya; dan sekali-kali tak ada pelindung bagi mereka selain Dia”.

Menurut Sayyid Quthb, ayat ini menunjukkan bahawa Allah sentiasa menjaga dan memerhatikan kita. Allah sentiasa mengetahui setiap apa yg terbuku di hati dan jiwa kita sama ada kita zahirkan atau tersembunyikan di jiwa kita. Allah tahu semuanya tentang kepayahan dan kesusahan kita dalam menggapai kekuatan jiwa. Persoalannya, sejauh mana yg kita sudah laburkan utk menggapa redho Allah, tidak cukup hny sekadar doa, kita perlukan tindakan, bertindak balas dengan setiap apa yg Allah suruh dalam al Quran. Berikan tindak balas dengan apa yg Allah wajibkan ke atas diri kita. 

Bagaimana mungkin kita lulus exam dengan cemerlang klu kita tak study. Study akan menjadikan kita lebih yakin utk jawab exam. Begitulah juga kita nk dapatkan merkah daripada Allah, mana mungkin kita dapat nikmat iman klu kita tak melalui ujian  Allah, utk mendapat menyeberangi ujian itu, kita perlukan ilmu yg mendekatkan diri kita kepada Allah. Berjalanlah dengan nama Allah, menyusur liku-liku hidup dengan solat malam mu. Mengadulah dengan Allah dengan sesungguhnya. Allah mengetahui apa yg engkau fikir dan lakukan walaupun tanpa pengetahuan orang sekeliling. Bukankah Allah itu sentiasa memerhati mu ? 

Aku titipkan sebuah lirik lagu untuk rakan seperjuangku, sebagai satu ilham kepada kalian utk terus berdiri :)

Ujian Hidup - Imam Muda

Di kala hidupku tertekan
Terasa kehilangan
KepadaNya akan ku pergi
Demi mencari bimbingan

Ku berserah takdir padaNya
Menentu arah hala
Walau ujian hidup melanda
Ku tabah menerima kerana..

Walaupun tak dikurnia kemasyuran
Walaupun tak diberi kemakmuran
Hati ku tetap akan memuji
NamaMu selalu Ya Rabbi

Walaupun tak dilimpah kemewahan
Akanku memanjangkan kesabaran
Ku tetap syukur pada Ilahi

Kerana mengurniakan nyawa ini

Ku berserah takdir padanya
Menentu arah hala
Walau ujian hidup melanda
Ku tabah menerima kerana..

Dia di hatiku selalu
Memberikanku petunjuk ketika perjalanan ku sukar
KepadaNya ku kembali di akhir riwayat ini
Untuk bersamaNya selamanya


Wallahu'alam, segala yg baik datang dari Allah, dan yg lemah itu adalah kekurangan diri sy sendiri :)


Khamis, 6 Disember 2012 0 ulasan

Typical Questions

Assalamualaikum w.b.t


Berhabuk dah blog ni, walaupun dah tamat zaman belajar, tapi still jarang update. Aku kesibukan menjadi pelarian ke hulur dan ke hilir demi membiasakan diri terus sibuk. heee. Tahniah dan takziah utk aku kerana telah dipilih utk menjadi naqibah utk sekumpulan pelajar UiTM Melaka. Terima kasih kpd sahabat yg telah bertemu dan menghubungi aku secara personal utk menjadi naqibah mereka, Allahurabbi, sesungguhnya ini adalah amanah yg berat dan harus digalas dengan sesempurna yg mgkn. Walaupun pernah menjadi naqibah dan memegang jawatan Usrah dan Tarbiah di kampus namun, aku tetap insan lemah. Jadi, aku sangat sangat sangat perlukan sahabat seusrah yg tidak memanggil aku sebagai ustazah =,=.

Bukan, bukan aku tidak suka dgn gelaran ustazah. Demi Allah, gelaran ustazah sgt tinggi buat aku, bahkan diberikan gelaran naqibah pun aku rs sgt tidak layak. Aku memang bukan insan yg layak utk digelar seperti itu, kerana aku masih lagi merangkak dalam mengharungi gelaran mujahidah sejati. Usrah ini menjadikan aku lebih cekal dan tabah menjadi hamba Allah yg diredhoi Allah. Alhamdulilah, sudah 2 kali usrah dijalankan , dan kali ketiga dijalankan secara online. Renspon yg diterima amat menggalakkan, bahkan ada dikalangan mereka yg menghubungi aku secara personal utk berbincang masalah dan berkongsi pendapat. Alhamdulilah :) aku dapat rasa hubungan ukhuwwah yg terjalin dan semakin erat :)

Setiap kali usrah, aku akan selalu dapat soalan-soalan cepu cemas seperti hal2 berkaitan hati, tarbiah dan iman. Even , ada yg bertanya personally ttg hal sebegitu. Allahuakbar :) Kadang-kadang, aku tersenyum seorang diri bila membaca setiap pertanyaan mereka ;) Tapi, aku tak pernah bosan menjawab dan melayani pertanyaan mereka, kerana, melayan mereka dengan penuh kasih sayang adalah salah satu cara utk aku mendapat pahala daripada Allah :) Semoga Allah memberkati ukhuwwah kami :)

\

Dan pertanyaan yg selalu aku dapat adalah berkaitan cinta remaja. Kebanyakan akan bertanya ttg hal percintaan remaja yg kebanyakkan dilanda ombak keresahan yang melibatkan hati. Dan yg paling tidak aku duga apabila ada yg bertanya bagaimana aku boleh menjadi kuat mengharungi perpisahan percintaan, Allahurabbi, aku tidak layak menjawab persoalan ini, namun, apabila disering ditanya, bahkan ketika aku adakan sesi sharing moments, soalan-soalan begini adalah soalan yg kerap kali akan ditanya. Aku kadang kala tersenyum seorang diri. Aku sendiri sedang berusaha utk memulakan hidup baru,  masih lagi merangkak. masih sedang belajar utk menjadi kuat.

# Nak menulis ni pun aku serba salah. Tapi, kalau tak jawab, tak best pulak. Jadi, ini sekadar perkongsian biasa sahaja.

1. Dekatkan diri dengan Allah

Dekat diri anda dengan Allah s.w.t. Aku tak nafikan time bercinta dulu, ada sedikit terleka dgn dunia. Astaghfirullahalzim, semoga Allah ampunkan dosa aku. Walaubagaimana pun, aku adalah tidak memblack list mereka yg sedang bercinta sebelum bernikah. Itu hak mereka, dan ini adalah hak aku utk memilih utk tidak bercinta sebelum bernikah. Kalau nk bercinta sebelum atau selepas, terpulang. Yang penting, jujur lah dgn Allah, adakah kalian betul2 menjaga hak-hak Allah semasa bercinta, atau kita lebih mementing keutuhan hubungan kita dengan pasangan berbanding hubungan kita dengan Allah. 

Jadi, dekatkan diri dengan Allah secara perlahan-lahan. Kalau dulu hanya tahu sedikit, maka, tambahkan lagi ilmu utk kenal Allah. Jadi bagaimana utk kenal Allah? , pertama, hilangkan rasa kebergantungan kita dengan manusia. Belajar utk bermujahadah, aku tak nafikan kadang-kadang , memang akan ada perasaan rindu dgn dia. Tetapi, chill beb~ . Kalau rindu tu datang, jangan nafikan. Kalau rasa masih sygkan dia, berdoa kepada Allah, agar Allah berikan ketenangan hati. Jangan lah kita layan perasaan rindu, nnt sampai ke esok tak nak buat kerja lain. Jadi, kenali Allah dng lebih mendalam, dan sentiasa percaya apa pun yg berlaku dalam kehidupan kita, Allah sentiasa ada. Dan sentiasa adaaaa setiap masa :) 

Bacalah al Quran dan berusaha utk faham setiap isi bacaannya :) Akan ada ketenangan yg teramat sangat di hati kita. Dan jadikan al Quran sebagai teman paling akrab ktia. Telah tertulis ayat2 cinta Allah di situ , dan pasti hati kita akan menjadi tenang setiap kali kita membaca setiap ayat2 cinta Allah :) Kurangkan dengar lagu yg meleleh dan buat kita sedih. Sampai ke esok kita takkan berjaya nak bangkit dari tempat tidurrrr..

2. Hobi 

Ok, part hobi ni, korang haruslah kreatif mencari hobi yg memberi benefit pada diri dan kehidupan kita. Do something you love. Sebab bila kita buat sesuatu yg kita suka, pasti kita takkan jemu utk terus buat perkara tu. For an example, member aku suka memasak bila dia sedih. So, setiap kali dia sedih atau rindu dekat ex dia, dia akan memasak. Semakin lama, skill memasak dia semakin power ! So, drpd dia masak sbb sedih, sekarang, dia memasak utk menambahkan kemahiran diri dia sendiri. Recently, dia bgtau aku yg dia dah semakin gembira dengan life dia, alhamdulilah :) 

Ramai sahabat usrah tny pd aku, apa yg aku suka buat utk penuh masa lapang aku. Pertama, aku suka membaca, aku memang suka membaca. Aku akan membaca buku-buku yg aku rasa,  boleh beri benefit pd diri dan minda aku. Bila kita membaca, secara tak langsung minda kita akan terbuka. Dan kita takkan terikat dengan peraturan/hukuman dunia, yg mengatakan bahawa kejayaan itu diukur melalui gred / pointer result exam. Aku mmg tak berpegang pada definisi itu, tapi, tak bermakna kita jangan belajar. Menuntu ilmu itu wajib., cuma aku sgt2 percaya bahawa kejayaan adalah apabila kita hidup dalam keadaan Allah redho. 

Kadang-kadang, kita kejar kejataan dunia, sampai kita perkara yg lebih abadi. Akak ipar aku pernah nasihat kan aku, dia doktor perubatan, sekarang sedang sambung master . Dia kata, sebenarnya pekerjaan kita sekarang ni hny lah sampingan sahaja, perkara yg lebih utama adalah menjadi hamba Allah yg diredhoi. Kadang-kadang, otak dan pemikiran kita disempitkan dgn kejayaan diukur melalui gaji dan pangkat. Ya, boleh jadi itu dikira sebagai perkara yg memotivasikan diri kita menjadi lebih bersemangat utk bekerja. Tetapi, letakkan keredhoan Allah sebagai target utama. Contohnya, pekerjaan kita tu jadikan kita nak tlg orang lain, dan dahulukan syariat dan ilmu Allah sebagai target utama utk dikejar dl. Bak kata akak ipar aku, tak rugi kejar ilmu Allah, bahkan Allah lagi tambahkan keberkatan pd rezeki kita. Aku akan usaha utk jadikan diri aku membaca ssekurang-kurang 10 minit setiap hari. Harap-harap berkekalan. phew~

mini library yg tak bape nk library. haha

3. Bergaul dengan masyarakat

Ya, bergaul mesra dgn masyarakat. Jangan hidup terperuk seorang diri dan rasa hidup seorang diri adalah sgt best ! Definitely, NO !. Sedangkan Rasullullah sendiri berdakwah secara berjemaah, ini kan pulak kita yg banyak nafsu amarah ni kan. Kadang-kadang, bila hidup nafsi-nafsi, kita selalu rasa kita betul, sbb takde orang yg kondem atau tegur kita. It's normal kalau ada orang benci kita dalam kehidupan biasa, even kita sendiri pon tak suka semua orang kan?. But, jangan jadikan itu sebagai alasan kita nk hidup seorang diri, jadikan kritikan sebagai perkara yg membina kita. Kalau ada yg memfitnah, jadikan ia sebagai pahala free. Dalam life kita. apa yg perlu kita utamakan adalah redho Allah. Bila ada teguran ,itu akan menjadikn kita lebih kuat utk mengharungi dugaan dunia. Antara perkara yg kita boleh buat ialah......


Penuhkan hak keluarga korang. Seperti menjadi anak, adik, kakak dan mak cik yg solehahahahaha. 

Gembirakan hati kita dengan lakukan apa yg kita tahu . seperti mengajar :)
Luangkan masa dengan kawan2 koranggg. 

Keluar dan bergila2 dan member korang 
Do something yg benefit pd diri, agama dan masyarakat :)
Belajar dan cari ilmu Allah :)


4. Dahulukan hak orang yg lebih berhak.

Kadang-kadang, masa kita bercinta dl, kita lupa utk penuhi hak mereka yg lebih berhak ke atas kita. Kita asyik dgn dunia percintaan hingga kita lupa utk menggembirakan mereka yg lebih wajib kita gembirakan. Jadi, sekarang ni, kita tebuslah semula masa yg lampau dan penuhkan hak mereka :) InsyaAllah, hak kita yg lain, akan dipenuhi jg :) Penuhkan hak mereka yg halal dahulu :)

Banyak lagi perkara yg kita boleh buat utk jadikan diri lebih kuat. Yang paling penting, jangan paksa diri kita. Mulakan dengar kadar yg perlahan dan istiqomah dengan perkara yg sedikit itu. InsyaAllah, yg selebihnya akan dimudahkan oleh Allah :) 

Semoga berjaya wahai sahabat seusrah kuuuuu :)Ahad, 18 November 2012 0 ulasan

Kebergantungan

Dalam kehidupan kita, takkan selalu ada ketenangan. Adakalanya, kita akan melalui zaman kejatuhan dan kegelapan. Kita akan hidup dalam situasi dan keadaan yg membuatkan kita akan jadi sangat lemah untuk bangkit semula. Berada dalam zon kegelapan merupakan saat yg buat kita hilang semangat utk teruskan kehidupan kita. Kegelapan akan menjadikan kita memandang diri sebagai insan yg lemah dan sentiasa menganggap diri kita adalah "useless".  Rasa tak berguna pada diri sendiri dan akan sentiasa menyendiri.


Dan kita akan terus menyalahkan diri sendiri kerana tidak mampu berdiri dan berdikari atas kaki sendiri. Rasa kesunyian walaupun ada suara ditelinga kita. Kita rasa sedemikian bila kita hilang tempat bergantung dan terlalu mengharapkan sesuatu perkara menjadi hak kita, sedangkan kita semua adalah hak Allah. 

Alhamdulilah, selepas usrah yg telah aku jalankan bersama sahabat usrah drpd UiTM, perbincangan dan perkongsian telah kami jalankan. Untuk hilangkan kebergantungan kepada makhluk, pertamanya, kenali siapa pencipta kita. Kita bergantung kerana kita tidak konfiden dengan potensi kita. Bila kita bergantung, kita sebenarnya tidak percaya kepada potensi dan kebolehan kita yg mungkin boleh membawa kita lebih jauh ke hadapan. Dan kenapa kita masih duduk dan terus mengharapkan pada kebergantungan makhluk, sedangkan kita punya pemilik dan pencipta yg kekal abadi. Sebenarnya, dalam diri ada kekuatan tersendiri yg kita tidak sedar. Kita tak sedar sbb kita terlalu bergantung kepada makhluk, sedangkan apabila kita bergantung kepada Allah, percayalah, Allah akan berikan kita kekuatan yg luar biasa. Semangat yg membuatkan kita terus berani melawan arus dugaan dalam kehidupan kita.  Yang memungkinkan kita utk menjadi kuat apabila engkau sendiri bangkit dari tidur yg lama, dan terus bangun melawan hari-hari mu dengan semangat yang baru ! Kita takkan tahu potensi selagi kita bergantung kepad makhluk yang sememangnya, mempunyai kelemahan mereka tersendiri. Lantaran itu ,bergantung harap hanya pada yg satu iaitu Allah.

Hati dan perasaan kita pasti akan diuji lagi. Dan pasti, semangat perjuangan kita akan disesakkan dgn kata-kata anasir jahat agar kita kalah dalam pertarungan hidup. Maka, bersiap sedialah utk menghadapi hari tersebut, maka, bekalan semangat dan kekuatan harus padu agar kita dapat terus berjalan hari-hari mendatang dengan wajah yg tersenyum dan sentiasa berlapang dengan apa yg berlaku dlm kehidupan mu. 

Wanita di luar sana, anda HEBAT ! Jumaat, 12 Oktober 2012 0 ulasan

Angin, sampaikan padanya.

Angin,
Sampaikan padanya,
Bahawa hidup aku kini berbeza,
Aku tidak lagi seperti dulu,
Namun, jiwa dan fitrah ku sama,
Mohon dia juga merasai rasa yang sama.

Angin,
Sampaikan padanya,
Bahawa aku dan dia sebenarnya sama,
Hati kita adalah satu,
Jiwa kita adalah padu,
Tetapi, kita memilih untuk terus senyap membisu.

Angin,
Sampaikan padanya,
Bahawa aku bukan muslimah sempurna,
akal ku lemah,
nafsu ku lelah,
namun, aku hanya punya satu sahaja,
yang aku yakin,
dan aku percaya bahawa itu adalah apa yg dapat aku berikan padanya,
iaitu rasa cinta yang tak pernah pudar.

Angin,
Sampaikan padanya,
Bahawa aku cinta ini ku simpan khas utk dia,
Agar aku dapat lafazkan ketika aku telah sah menjadi haknya.
Supaya cinta ini dapat membawa ke syurga,
Dan cinta ini akan membuat jiwa si dia tenang,
Menikmati kehidupan dengan aku dan bakal generasi kami nanti.

Angin,
Sampaikan padanya,
Walaupun lafaz cinta tidak terbit di bibir,
Tetapi, hakikat hati tidak pernah luntur,
Kerana aku mahu si dia merasai di hati,
dan meresap rasa cinta ini ke jiwa,
Biar pun cinta ini tidak ku ungkap padanya,
aku mohon, jika aku dan dia masih lagi punya rasa jiwa yg satu,
Harap-harap dia dapat mengetuk pintu hati kami,
Dan membawa ku utk menjadi yg halal untuknya.

Maka,
Aku sangat berharap untuk menjadi bidadari di hatinya,
Menenangkan jiwa,
Menyejukkan rasa,
Mengubati luka,
Memberi tawa,
Mengelap duka,
Memberi gembira,
dan menjadi isteri yg solehah untuknya.


0 ulasan

Aku. Buku. Aku

Kehidupan sebagai pelajar akhir tahun dalam bidang pendidikan, benar-benar membuatkan masa aku menjadi padat dan mampat. Setiap minggu ada tugas dan amanah yang harus diselesaikan, tidak dapat tidak, aku harus melakukannya sesegera yang mungkin. Aku harap Allah akan memudahkan gerak kerja aku. Sibuk itu lumrah kehidupan, terpulang pada kita untuk menyalurkan kesibukan itu ke arah mana, kebaikan atau keburukan.
 Kalau sibuk dengan perkara-perkara yang baik, baguslah, insyaAllah, masa yang kita habiskan di jalan Allah akan menyelamatkan kita dari seksa neraka. Sekecil-kecil amal itu akan tetap dihitung kebaikannya, dan sekecil-kecil kejahatan itu juga akan dicatat, namun, jika kita bertaubat, Allah pasti akan membasuh setiap dosa dengan kebaikan.


Firman Allah SWT :

“ Dan barangsiapa yang melakukan kebaikan walau sebesar zarah, maka tetap akan dihitung, dan barangsiapa yang melakukan kejahatan walau sebesar zarah, maka tetap akan dihitung”

(Surah Al-Zalzalah ayat 7-8)

Dalam kesibukan sebagai seorang hamba Allah, aku cuba luangkan masa utk meneruskan aktiviti kesukaan aku. Membaca :) Yes, i love to read :) Aku suka membaca bahan bacaan yang boleh membuatkan aku berfikir dan menyebabkan aku merefleks terhadap kehidupan aku sebagai seorang hamba. Menjadi rutin utk aku membaca paling sekejap iaitu sepuluh minit setiap buku :) Setiap hari, aku akan baca buku yang berlainan, paling kurang 2 muka surat. :) Rasa puas bila dapat membaca walaupun hny sebentar cuma, tidak mengapa, selagi ilmu itu bermanfaat utk aku dan kehidupan aku, maka, akan terus membacanya dengan penuh minat walaupun akan mengulang-ulang buku yang sama :)

Jadi, ini jadual bacaan aku. Setiap hari buku yang berbeza  ;) Jadi, adil dan saksama ;)Isnin      : Kisah-kisah Nabi dalam Al Quran karya oleh Dr. Afif Abdul Fattah Thobbaroh
Selasa   : Kitab Muqhasafah al Qulub karya oleh Imam Al Ghazali
Rabu     : Put Your Dream To The Test  by John Maxwell
Khamis  : Panduan Bercinta dan memendam rindu karya oleh Ibnu Qayyim Al Jauziyah
Jumaat   : Ensiklopedia Fikah Sunnah Wanita karya oleh Syeikh Ahmad Jad
Setiap hari : Al Quran dan mathurat

Bila kita membaca, harus kita kaitkan isinya dengan Al Quran, spy kita dapat lihat betapa agungnya Allah dan betapa kerdilnya diri kita. Jika kita hanya baca buku teori tanpa kita kaitkan dengan isi al Quran, maka kita akan berasa takjub dengan diri sendiri dan menggangap kita byk ilmu, sedangkan, ilmu kita hanyalah secebis cuma.

Aku harap dan berdoa, agar dapat mendapat suami yg mencintai dan menghargai ilmu. Beliau tidak perlu mempunyai sijil akademik yang tinggi, tetapi, aku lebih mahukan beliau yg sgt mencintai ilmu dan meletakkan ilmu sebagai satu amanah dlm jiwanya. Bukan sahaja pandai di akal, tetapi bijak di jiwa itu lebih membuatkan aku teruja.

Harap-harap kami dapat sediakan satu perpustakaan mini di rumah kami nnt. Kami akan letakkan pelbagai genre bacaan sama ada fiksyen dan bukan fiksyen. Kami juga akan berusaha utk memenuhi ruang bacaan dengan kitab-kitab agama :) SubhanaAllah :) di dalam perpustakaan tersebut akan kami sediakan sebuah ruang kecil sbg tempat kami menjalankan usrah bersama ;) Sang walid bercerita sirah Nabi kepada anak2 hingga mereka tertidur , manakala sang umi mendodoikan mereka . Indahnya ! Kami akan cuba mendidik anak-anak kami agar mencintai ilmu kerana Allah dan bukan sahaja dapat melahirkan anak yg pandai di dunia, tetapi bijak di akhirat :)

* promosi ! siapa nak jadi calon, cepat-cepat angkat tangan ! :) heheheKhamis, 27 September 2012 0 ulasan

Jalan mana?

Manusia takkan pernah lepas dengan setiap liku-liku yang dilaluinya. Kekuatan akan lahir bila kita ditekan dengan pelbagai kecelaruan. Ya, kekuatan yang bagaimana kau ingin kan dalam menempuhi jalan hidup mu?. Ada manusia berpura-pura kuat tanpa sujud kepada Allah. Mungkin dia fikir dia boleh hidup menjalani ujian tanpa restu dan redho daripada Allah, lantas, sanggup lakukan apa sahaja utk memastikan kekuatan itu hadir tanpa memikirkan risikonya.

Jangan takut untuk memilih jalan yang akan menyelamatkan diri kita dari bahaya . Pilihlah jalan yang mulanya bahaya, namun, apabila kita sudah melaluinya, pasti kita akan bahagia walaupun diuji dengan duri-duri tajam. Pilihlah jalan yang akan mendekatkan mu kepada Allah :) Iman itu akan sentiasa diuji, kerana Allah ingin melihat sejauh mana engkau dapat bertahan dengan ketaatan mu, dan Allah ingin memberikan kita lebih kekuatan dan mengisi rongga-rongga yang akan dibolosi rasukan syaian yang durjana. Maka, Allah telah memberikan ujian itu sebagai satu hadiah spy kita lebih mensyukuri dan berhati-hati dengan setiap tingkah laku. Indah bukan ? 

Dan sentiasa percaya bahawa apa pun liku-liku yang telah, sedang dan bakal hadapi hanyalah bersifat sementara. Kebahagiaan akan datang menghampiri tatkala kau sedang membina kekuatan hati. Jalan kebaikan memang penuh dengan kepayahan, namun, bertabahlah dalam menghadapinya, dan jangan sesekali kau berputus asa dengan rahmatNya :) Hidup akan benar-benar memberikan pengertian kepada kita, jika kita menyelami risikonya. Ini adalah hidup mu, pilihan sentiasa di tangan mu ! Maka, harus pilih jalan mana yang kau ingin jalani. 


Khamis, 20 September 2012 0 ulasan

Terima kasih Allah :')


terima kasih Allah atas rasa cinta ini :)
Sesungguhnya, tidak akan rugi walau sebiji sawi jika meninggalkan sesuatu kerana Allah :)
0 ulasan

Jangan kalah :)

Bismillahirahmanirahim

Alhamdulilah :) Dah lama tak update. Kekangan tuntutan kerja sebagai seorang pelajar tahun akhir agak membataskan ruang masa . Belajar adalah keutamaan pertama . Alhamdulilah, selesai sudah perbentangan viva kajian tindakan. Rasa beban di bahu dah ringan sedikit berbanding sebelum ni. Kehidupan sebagai seorang pelajar takkan berhenti dan terhenti sampai bila-bila.

pembentangan 20 minit, tp rasa macam 20 jam.hee

Pengalaman membentangkan kajian tindakan memang menakutkan sebenarnya. Perasaan gementar menguasai jiwa raga, waktu yang diberikan diperuntukkan dgn sepenuhnya. Alhamdulilah, Allah permudahkan jalan utk fasih lidah untuk berbicara. Allah bg ilham untuk setiap tutur kata yang berhikmah. dan setiap bicara yang lalai itu adalah kerana kedangkalan ilmu dan tuntutan nafsu. 

Kita dapat merefleksi diri bahawa kita harus percaya bahawa kita sedang melalui proses kembara dunia. Allah s.w.t beri kita peluang untuk mengumpul sebanyak amalan sbg bekalan di akhirat kelak. Bagaimana kita mendidik nafsu adalah bergantung sejauh mana kita meletakkan Allah di hati kita. Adakala, dalam merentasi liku hidup tidak dinafikan kita akan tersimpang jauh dr perjalanan kehidupan.  Kita bukan sekuat batu utk melarikan diri dari melakukan kesilapan, adakala kita akan rebah dlm perjuangan. Tapi, kita juga harus percaya , bahawa kejayaan tidak akan datang dgn sekali percubaan.  Kita harus bangkit dan terus bangkit melawan nafsu amarah dgn mendekatkan diri kepada Allah.

Manusia sebenarnya seringkali tertewas dengan nafsu. Nafsu yang menguasai diri akan memandu jiwa dan hati kita ke arah yg salah. Namun, pada mereka yg sering sedar dan bermuhasabah diri akn sentiasa kembali sujud kepada Allah. Jangan malu untuk terus sujud kepada Allah, bahkan selalunya meminta dan memohon keampunan Allah. Buanglah sikap sombong dan riak dalam diri, basuh dan cuci dgn zikrullullah yg tak pernah hilang dan lelah dari bibir kita. Dan , jangan sesekali kita berputus asa untuk meraih cintaNya, maka, sujud kepada Allah dengan penuh rasa kehambaan. Sabtu, 25 Ogos 2012 1 ulasan

aku, pendidik , remaja dan cinta

Bismillah :) Alhamdulilah :)


Kebelakangan ini, kalau check facebook, blogwalking atau video-video di Youtube. Selalu sangat tgk kekejaman syiah, yahudi terhadap orang Islam / ahli sunaah wal jamaah. Terlalu banyak dusta dan kenyataan sesat yang dibawa oleh syiah. Walaupun aku bukan graduan agama, namun sebagai orang Islam, adalah wajib utk aku mengetahui serba sedikit mengenai syiah, spy aku tidak terikut dengan sesuatu ajaran tanpa kita sedar kesesatannya. Ramai orang mengikut sesuatu ajaran membuta tuli tnp mempelajari atau mengetahui kesahihannya.

Kita juga melihat bagaimana orang Islam di Syria diseksa dengan kejamnya. Mereka mempertahankan akidah mereka kerana Allah ,tetapi dibunuh dengan sewenang-wenangnya oleh golongan syiah. Gila betul syiah ini, terlalu dahsyat kekejaman mereka. Wanita dirogol dan dibunuh, lelaki dipenjara dan dipukul, kanak-kanak dibunuh dan ditembak sesuka hati. Kegilaan apakah ini? dan kita di sini, hanya melihat dengan perasaan sedih yang tidak tertanggung melihat orang Islam dihinjak-hinjak bagaikan bangkai. Astaghfirullahalzim, aku rasa Malaysia ini pun ada potensi untuk tidak selamat dan aman lagi. Kerana , kemungkinan besar untuk kita diserang seperti mereka juga adalah besar. Tetapi, kita lihat di Malaysia, tidak diserang dengan fizikal, tetapi dijajah dengan ideologi. Rupa-rupanya, sebelum mereka menyerang fizikal, mereka akan menyerang ideologi orang Islam spy menjadi lalai dan alpa dengan dunia.

Aku lihat dan perhatikan, suasana Islam di Malaysia terlalu mencabar dan keruh. Aku menulis bukan menunjukkan aku seorang yang sempurna akhlak dan agama, tetapi, aku melihat sebagai seorang bakal pendidik utk kanak-kanak prasekolah. Aku akui dengan jelas, bahawa kanak-kanak di Malaysia sgt mudah terpengaruh dengan isu kebaratan terutamanya SEKS ! ya, SEKS, jangan katakan kanak-kanak , kadang kala guru itu sendiri sangat terpengaruh dengan seks. Aku bercakap ttg isu seks bukan sekadar pada perlakuan zina perbuatan shj, zina mata melihat pornografi, zina tangan melakukan haram dan zina hati yang asyik lalai dan berangan.

Aku juga pernah melalui zaman kanak-kanak kecil sebagai seorang pelajar. Aku akui dengan jelas, bahawa zaman kanak-kanak berubah, walaupun fitrah mereka sama. Kerana mereka akan mudah terpengaruh dengan perkara yang berada di sekeliling mereka. Aku juga pernah melalu zaman yang sama, pernah melalui pengalaman berkawan dengan rakan-rakan yang berada dalam sistem aliran sekolah menengah agama, tetapi, hanyut juga apabila habis tamat pengajian. Aku menulis bukan menunjukkan aku seorang yang sempurna agama, tidak sesekali. Aku juga ada khilafnya, namun aku melihat, panorama masalah isu ideologi ini semakin parah. Lebih-lebih lagi apabila kau berada dalam dunia pendidikan. Aku juga terpana melihat pelajar zaman sekarang sangat ekstrem dengan budaya barat. Bercinta di alam persekolahan, hanyut, kemudian, frust hingga tergamak melakukan perkara- perkara bodoh.

Aku juga melalui zaman putus cinta zaman remaja. Bila lelaki itu terbang ke New Zealand, dan aku di sini bagai menggila putus cinta. Bila ingat kembali, rasa macam nak hentak kepala kat dinding sambil berkata : Aku dah rugikan masa remaja aku dengan percintaan tahi ayam !. Percayalah, adik -adik ku sekalian, bercinta zaman sekolah mmg byk rintangannya. Aku tidak menolak perasaan cinta yang hadir, ia suci, tapi , jangan kotori dengan perkara- perkara yang sia-sia. Belajar dahulu, baru bercinta. Berjaya dahulu, hadiahkan mak ayah kejayaan , baru bercinta. Kalau kita tidak mampu membahagiakan orang tua kita, adakah kita mampu membahagiakan pasangan kita ?

Berada dalam dunia pendidikan mmg bukan pilihan cita-cita aku.Tetapi, kerjaya ini lah yang membuka mata ku dengan lebih meluas utk melihat dunia. Terus terang aku nyatakan di sini, remaja-remaja di Malaysia sangat asyik bercinta dengan manusia, sampai lupa untuk bercinta dengan Allah. Kalau putus cinta, status di facebook semuanya pasal putus cinta, selalu rasa tiada harapan untuk hidup bahagia. Kegilaan apakah ini ? Kau letakkan bahagia itu pada manusia. Bukankah hanya mengingati Allah hati akan menjadi tenang. Mungkin kita terlalu asyik mencari cinta manusia, hingga tidak sedar, kita letak cinta Allah di belakang .Walaupun , kita sering menafikan kebenaran itu, tetapi itulah yang berlaku. Bukan aku menolak utk kita bercinta dengan manusia, bercintalah ! tetapi, kita harus letakkan cinta Allah yang utama. Bagaimana kita mahu letakkan cinta Allah yang utama ? caranya, kita cintalah pada mereka yang berhak utk kita cintai dulu.

Cinta ibu bapa sebelum kita mencintai pasangan kita. Kita penuhi hak mereka sebelum kita penuhi hak pasangan kita. Secara lazimnya, bila kita mencintai seseorang, kita akan lupa tanggungjawab kita sebagai anak. Ini fakta dan pernah  berlaku pada aku pada suatu ketika dahulu. Kadangkala, bila kita asyik utk berjumpa, kita akan menipu dan berhelah dengan ibu bapa kita. Kita rasa takpa, tetapi kita lupa, bahawa itu menunjukkan bahawa kita belum menunaikan hak mereka. Ibu bapa adalah yang teratas sebelum kita berkahwin, kalau kita tidak mampu menjaga amanah mereka dengan sebaiknya, bagaimana kita fikir, kita boleh menjadi pasangan yang terbaik di alam rumah tangga. Sebab itu , orang tua ada menyebut, kalau ingin mengenali seseorang, jgn mendekatinya, tetapi mendekati ibu bapanya , sahabatnya dan orang yang terdekatnnya.

Kata hukama' : Orang yang kamu kenali sebelum nikah itu adalah pacar mu,  bukan suami/ isteri mu. Jelas menunjukkan bahawa, dunia percintaan penuh dengan kepura-puraan. Ini fakta dan aku bercakap atas dasar pengalaman aku sendiri. Kita seboleh-bolehnya ingin mempersembahkan yang terbaik dr diri kita utk pasangan kita. Sebab itu, dalam Islam ,tidak dianjurkan utk bercinta sebelum bernikah, tetapi Islam memberikan jalan iaitu taaruf (suai kenal). Harus fahami, apa itu suai kenal. Suai kenal itu harus dibatasi dengan perkara -perkara yang digariskan dalam syariat. Kenali dia melalui walinya. Mudah bukan :)

Bila ada orang bercakap tentang agama, kita akan mengeluh dan melenting. Menidakkan yang hak, kita sering anggap itu perkara biasa yang berlaku dalam zaman ini. Tetapi , itu tidak pada pandangan Allah s.w.t. Kita harus tahu, kita hidup kerana apa? Matlamat hidup harus jelas utk membantu kita mendapatkan apa yang kita mahu dan target dalam kehidupan kita.

Aku tidak terkecuali untuk melalui zaman kesilapan dan kekhilafan. Sebab itu, selalu aku nyatakan, dalam pergaulan, kita jangan memilih rakan untuk bersahabat. Berkawanlah dengan semua orang selagi mana kita rasa kita mampu untuk memberikan sesuatu untuk mereka. Kita bukan sempurna utk menyatakan neraka atau syurga utk mereka, tetapi kita boleh menjadi seseorg yg menaikkan semangat mereka utk mengenali Allah dan Islam dengan lebih baik. Melalui apa ? dengan akhlak yang baik dan perlakuan yang tidak dapat menyinggung perasaan mereka. Akhlak itu adalah dakwah yang pertama :)

Kita jangan tangisi perkara yang remeh temeh. Kita jangan letak kebahagiaan itu hny pada cinta manusia. Perluaskan definisi bahagia itu, kepada aspek yang lebih menyeluruh. Sebagai contoh ,bila kita membahagiakan kedua ibu bapa , pasti Allah redho dengan kita. Dan Allah pasti menemukan kita dengan manusia yang baik. Itu kita harus yakin dengan perjanjianNya. Bukan nya aku tidak mahu mencari cinta, tapi ,aku mahu meraih redho Allah melalui cinta yg lebih berhak aku cintai terlebih dahulu. Aku percaya, cinta itu harus di cari sebagaimana kita mencari rezeki untk menampung kehidupan seharian kita, tetapi, aku yakin dengan kecintaan Allah itu sebagai yang utama. Aku mahu mencari dalam redhoNya. samada dipertemukan, dicarikan, itu aku tidak tahu. Aku mencari, tetapi aku tidak mahu letakkan ia sebagai matlamat utama. Jodoh itu rahsia Allah, dan aku yakin dengan setiap janji-janjiNya. Yang penting, matlamat kita hidup  adalah mahu mendapat keredhoan Allah :)

Ini hanya pendapat aku yg fakir :) sebarang kekhilafan, harap maaf :)
Jumaat, 24 Ogos 2012 0 ulasan

alhamdulilah :) saya hidup lagi !

Bismillah :) Alhamdulilah :)dah lama tak 'update' blog. Kesibukan menjadikan diri ini sedikit terkongkong utk menulis sesuatu. Alhamdulilah, hari ini, Allah masih beri aku kesempatan untuk bernafas. Untuk memohon keampunan atas segala dosa, dan sentiasa berbakti dengan makhluk - makhlukNya.  Selagi bernafas di muka bumi Allah, selagi itu tanggungjawab sebagai seorang  hamba tidak akan terlupus begitu sahaja :) semoga Allah meredhoi amalan kita :)

Alhamdulilah, kekuatan Allah telah diberikan sedikit kepada hati ini untuk meneruskan langkah sebagai seorang khalifah . Allah Maha Mulia, Allah Maha Bijaksana, Allah Maha Mengetahui akan setiap perkara sama ada tersurat atau tersirat. Segala-galanya milik Allah, kita hanya peminjam sementara, kelak nnt, bila mana kita dipanggil Allah, kita akan dipertanggungjawab dengan setiap apa yg kita pinjam. Lantaran itu, aku membuang semua entry lama, walaupun ada sedikit perkongsian ilmu yang telah dicoretkan, namun, lebih baik membuang semuanya spy aku akn diberikan kekuatan utk memberikan sesuatu walaupun sedikit kepada masyarakat. Jadi, jangan terkejut bila semua entry telah dilupuskan.Biar lah segala asbab pelupusan itu menjadi rahsia :) Kita mulakan kehidupan yang baru dengan semangat yang baru, walaupun semangat baru di eidul fitri :) semoga Allah redho dengan apa yang aku lakukan, hanya itu yang aku mahu :)

Jadi, selamat datang ke blog nor atikah binti amir :) saya sertakan nama abah , kerana mahu mereka yang memanggil dan mendoakan saya akan turut mendoakan utk abah saya :) nama ibu telah tersemat di hadapan nama ku :) 
 
;